Kuninkaallisten henkilöhistoria: keisari Pietari III

Venäjän hallitsijoiden katsaus jatkuu. Nyt on vuorossa keisari Pietari III (21.2.1728-17.7.1762)

Karl Peter Ulrich (Pietari III) oli Holstein-Gottorpin herttuan Karl Friedrichin ja Holsten-Gottorpin herttuattaren Annan poika sekä keisari Pietari Suuren ja keisarinna Katariina I:n lapsenlapsi. Hän kasvoi ilman äitiä isänsä luona Holsteinissa (Pietarin äiti Anna kuoli pian poikansa syntymän jälkeen). Pietari sai sotilaallisen kasvatuksen, minkä tähden hän oli olemukseltaan rujo. Vuonna 1739 Pietarin isä kuoli, jolloin Pietarista tuli Holstein-Gottorpin herttua.

Pietarin elämä koki mullistuksen, kun hänen tätinsä keisarinna Elisabet nimitti hänet seuraajakseen. Hänet kastettiin Pietariksi ja liitettiin Venäjän ortodoksiseen kirkkoon. Hovissa Pietari keräsi suurta järkytystä: hän osasi soittaa hieman viulua, muttei ollut kiinnostunut mistään ja vietti paljon mieluummin aikaansa satojen tinasotilaiden ja haavemaailman parissa. Lisäksi Pietari ei välittänyt Venäjästä. Hän halveksi venäläisiä tapoja, ortodoksista uskoa sekä Venäjän kieltä. Sen sijaan Pietari ihaili Preussia ja erityisesti Preussin kuningas Frederik II oli hänen esikuvansa.

Keisarinna Elisabet naittoi Pietarin nuoruudenkihlattunsa Karl Augustin siskontyttären Anhalt-Zerbstin prinsessa Sofian kanssa, joka kääntyi Pietarin tavoin ortodoksiseen uskoon ja otti nimekseen Jekaterina (Katariina) Aleksejevna. Puolisot etääntyivät toisistaan: Katariina vietti aikaansa opiskelun parissa ja Pietari edelleen vetäytyi omaan haavemaailmaan sekä puuhaili tinasotilaiden parissa. Vuonna 1754 parille syntyi poika, Paavali.

Keisarinna Elisabetin kuoltua, Pietarista tuli Venäjän keisari 1762. Keisarina Pietari ei edelleenkään osoittanut kunnioitusta kansaa kohtaan vaan halveksui Venäjää. Ensimmäiseksi Pietari III lakkautti seitsenvuotisen sodan ja palautti ihailemalleen Preussin kuningas Fredrik II:lle tältä valloitetut maat seitsenvuotisessa sodassa. Pietarin teko synnytti vihaa häntä kohtaan. Pietari meni vielä pidemmälle aloitettuaan sodan Itävaltaa vastaan Preussin kuningas Frederik II:n kanssa. Hallituskautensa lopussa Pietarin erikoisuus paheni: milloin hän pilkkasi pappeja, milloin talonpoikia. Vaimostaan Pietari ei enää välittänyt vaan uhkasi tätä milloin milläkin. Kaikki muuttui Pietarin harkittua avioitumista rakastajattarensa Elisabet Vorontsovan kanssa, jolloin Pietarin vaimo Katariina päätti toimia. Katariina kaappasi mieheltään vallan tukijoidensa tukemana ja telkesi Pietarin Ropsunhovin palatsiin.

Pietari kuoli vankeudessa 17.7.1762. Virallisen tiedon mukaan Pietari kuoli peräpukamien aiheuttamiin kouristuksiin. On kuitenkin epäilty, että Pietarin kuolema oli todellisuudessa Katariinan tukijoiden toimeenpanema murha. Pietari oli nimittäin osoittautunut taakaksi uudelle keisarinnalle.

File:Coronation portrait of Peter III of Russia -1761.JPG

File:Antropov PeterIII.jpg

Jätä kommentti