Nobel-loistoa Ruotsin kuninkaallisten tapaan

Jälleen kerran Tukholmassa jaettiin vuotuiset Nobelin palkinnot, jotka jakautuvat viiteen eri kategoriaan eli rauhan, lääketieteen, fysiikan, kemian ja kirjallisuuden palkintoihin. Näistä palkinnoista rauhanpalkinto jaetaan vuosittain Oslossa, jolloin paikalla tuttuun tapaan on Norjan kuningasperhe. Tänä vuonna fysiikan Nobel myönnettiin Takaaki Kajitalle ja Arthur B. McDonaldille. Kemian Nobel niin ikään myönnettiin Tomas Lindhalille, Paul Modrichille ja Aziz Sancarille heidän DNA:ta koskevista tutkimuksista. Lääketieteen Nobelin saivat Willliam C. Campbell, Satoshi Ōmura ja Youyou Tu sen ansiosta, että he ovat havainneet uusia hoitomenetelmiä malariaa ja loisten aiheuttamia infektioita vastaan. Kirjalisuuden palkinto puolestaan jaettiin Svetlana Alexievich, joka Nobel-komiteaa vaikuttaneiden teosten lisäksi on osoittanut rohkeutta. Näiden palkintojen lisäksi Ruotsin keskuspankki myönsi talouspalkinnon Agnus Deatonille. Nobel-palkinnoilla kunnioitetaan Alfred Nobelin muistoa ja viimeistä tahtoa, sillä hän testamenttasi omaisuutensa rauhan ja kehityksen edistämiseen.

Perinteen mukaan kuningas Kaarle XVI Kustaa jakoi edellä luetellut palkinnot voittajille. Kuninkaan ohella tilaisuutta seurasivat kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel sekä prinssi Carl Philip, prinsessa Sofia, prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill unohtamatta kuninkaan sisarta prinsessa Christinaa. Vuositain Ruotsin kuninkaalliset panevat parastaan, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Tänä vuonna Nobel-juhalallisuuksissa nähtiin Ruotsin kuninkaallisten osalta yllätyksellistä tiara- ja pukuloistoa. Kuningatar Silvian yllä nähtiin punaiseen taittuva pitkähihainen puku, jonka hän kantoi itsevarmasti ja elegantisti. Kuningattaren puku ei lukeudu suosikkeiheni, vaikka se onkin sinällään kantajalleen sopiva ja arvokas sekä mielestäni parempi kuin viime vuonna. Tiarakseen kuningatar Silvia oli valinnut kuningatar Sofian timanttitiarana tunnetun Nine prong -tiaran, joka alun perin kuului nimensä mukaisesti kuningatar Sofialle. Yli 500 timanttia sisältävä tiara lukeutuu kuningatar Silvian suosikkeihin, eikä sen näkeminen Nobel-juhlallisuuksissa ollut yllätys. Myös kaulakorulla on historialliset juuret, sillä alkujaan se oli Bernadotte-dynastiaa edeltäneen Holstein-Gottorp-dynastian perintö heidän Bernadotte-seuraajilleen, mikä tekee kaulakorusta ainakin lähes 200 vuotta vanhan.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Victorian pukeutuminen oli omalla kohdallani kiinnostavin, sillä olin utelias näkemään hänen äitiystyyliään. Odotus palkittiin, sillä kruununprinsessa Victoria ei tuottanut pettymystä violetissa iltapuvussaan. Kauniisti istuvalle puvulle mielenkiintoa toi hihat, joskin kriittisemmin katsottuna puvun helma näyttää paikoittain liian pitkältä. Tiarakseen kruununprinsessa Victoria oli yllättäen valinnut Connaught-tiaran, jota hän käytti myös prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä. Alun perin kuningas Kaarle Kustaan isoäidille prinsessa Margaretille kuulunut tiara oli prinsessan häälahja hänen vanhemmiltaan Connaughtin herttua Arthurilta ja herttuatar Louiselta, kun hän avioitui vuonna 1905 avioitui Ruotsin kuningas Kustaa VI Aadolfin kanssa. Prinsessa Margaretin jälkeen tiara päätyi hänen miniälleen prinsessa Sibyllalle, joka teki lempitiarastaan oman tavaramerkin. Connaught-tiara oli myös kuningatar Silvian ensimmäinen julkisesti käyttämä tiara hänen turvauduttua siihen häitään edeltäneessä juhlassa. Onkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko Connaught-tiarasta kruunprinsessa Victorian uusi vakiotiara. Tiaran seuraksi kruununprinsessa oli valinnut pukuunsa hyvin sopivan kaulakorun ja korvakorut, jotka kuuluvat kuningatar Josephinen ametistitiaran kanssa samaan sarjaan.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kuningatar Silviasta ja kruununprinsessa Victoriasta poiketen prinsessa Sofia turvautui väritykseltään pelkistettyyn mustaan pukuun, joka sopi hyvin hänen häätiaransa kanssa. Oscar de la Rentan lyhythihainen iltapuku oli huomattava parannus viime vuoteen nähden, jolloin prinsessa Sofian puvusta tuli lähinnä mieleen vanhojentanssipuku tai jumppa-asu. Tänäkin vuonna hänen asuvalinta on jakanut kuningatar Silvian puvun tavoin mielipiteitä stylistien keskuudessa, sillä kriittisemmän näkemyksen mukaan kokonaisuus ei loppujen lopuksi toiminut. Itse annan kuitenkin prinsessa Sofialle pisteitä siitä, että hän onnistui yhdistämään häätiaransa muuhun asuun niin, etteivät tiaran smaragdit riitele puvun värin kanssa. Sen sijaan kampaus oli mielestäni viime vuonna onnistuneempi.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Todellinen yllättäjä tänä vuonna oli prinsessa Madeleine, joka oli pukeutunut Fadi el Khouryn näyttävään harmaaseen iltapukuun. Kantajalleen sopivan puvun kanssa nähtiin yllättäen akvamariinitiara, joka alun päätyi Ruotsin kuningasperheen tiarakokoelmaan kuningas Kaarle Kustaan isoäidin prinsessa Margaretin kautta tämän avioiduttua tulevan kuningas Kustaa VI Aadolfin kanssa. Tunnetun tiarasta varsinaisesti teki kuningas Kaarle Kustaan äiti prinsessa Sibylla, joka Connaught-tiaran tavoin suosi akvamariinitiaraa. Sittemmin tiara päätyi kuninkaan sisaren prinsessa Margarethan omistukseen, jolloin Ruotsin kuningasperheelle kuuluneen tiaran kohtalo oli epäselvä. Huhujen mukaan kuningas Kaarle Kustaa olisi ostanut akvamariinitiaran takaisin kuningasperheen kokoelmaan tai ainakin aikeissa ostaa. Huhujen todellisuus on edelleen epäselvä, sillä voi olla mahdollista että prinsessa Margaretha lainasi tiaraa veljentyttärelleen. Joka tapauksessa prinsessa Madeleine kantoi tädilleen kuulunutta tiaraa onnistuneesti.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Valitettavasti prinsessa Christinasta on huonosti kuvia, mutta sen verran tiedetään että odotettuun tapaan hän oli tiarakseen valinnut kuusinappisentiaran, jonka juuret yltävät ensimmäisen Bernadotte-kuninkaan Kaarle XIV Juhanan kruunajaisiin. Tiaran nappien kerrotaan olevan peräisin ensimmäisen Bernadotte-kuninkaan juhlaunivormusta, jotka on sittemmin koottu kokonaiseksi tiaraksi. Alla vielä kuvia Nobel-juhlallisuuksista.

Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images Embed from Getty Images

3 kommenttia artikkelissa “Nobel-loistoa Ruotsin kuninkaallisten tapaan

  1. Minusta Madeleinen puku on todella ihastuttava! Ja Victorialla myös. Itseasiassa en osaa edes sanoa, kumpi niistä on kauniimpi, ovathan erityylisiä toisen ollessa ”äitiysmekko”. Mahdeleinen puvussa pidän erityisesti väristä ja hihoista (todella kauniit kimalteiset hihat, vaikka niitäkin kritisoitu löysyydestä). Victorian puvun väri on todella upea ja yläosa on kaunis, viittamainen!

    Sofian pukua on hehkutettu mediassa, mutta minä en erityisemmin pidä. Lisäksi tuo kampaus, kuten totesit, on selkeästi epäonnistuneempi kuin viime vuonna. Tulee mieleen joku körttikampaus tai vastaava -jakaus on liian raju, kampaus olisi saanut olla pehmeämpi.

    • Oma suosikkini tällä kertaa on Madeleine, mutta Victoria tulee hyvänä kakkosena. Pidän Sofian puvun yläosasta, mutta muuten puku ei iske vaikka se onkin mielestäni ehdottomasti parempi kuin viime vuonna.

      Sofian kampaus on mielestäni yllättävän arkinen, eikä se tee oikeutta hänen tiaralleen. Mainitsemasi jakaus olisi voinut pelastaa.

  2. Paluuviite: Cambridge Lover’s Knot – herttuatar Catherinen tiarayllätys | kuninkaalliset ja monarkia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s