Kuningatar Astridin ja kruununprinsessa Märthan perintö

Hiljattain kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit kutsuivat kruununperillisiä muista Euroopan maista kruununprinssiparin ja heidän lapsiensa kesäresidenssiin. Tuolloin paikalle saapuivat Ruotsin kruununprinsessa Victoria prinsessa Estellen kanssa, Tanskan kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary lapsineen sekä Luxemburgin perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stephanie. Yhteiseen kuvaan asettuneita Euroopan kruunupäitä ei yhdistänyt ainoastaan asema vaan myös veriside. Alla oleva kuva esittää Euroopan kruununperijöitä, mutta joukosta löytyy myös pikkuserkut (Victoria ja Frederik) sekä sokeriserkut (Estelle ja Christian, Isabella, Josephine ja Vincent sekä Ingrid-Alexandra, Sverre-Magnus ja Guillaume). Perinteisesti Ruotsin hovista Bernadotte-dynastian aikaan on avioiduttu Tanskaan, mutta kuinka on Norjan ja Luxemburgin laita? Kuinka yllättävä ”parivaljakko” on päätynyt yhteen?

Jotta Norjan ja Luxemburgin kuninkaallisia yhdistävään sukulaissuhteeseen päästään, on palattava ruotsalaissyntyisiin siskoksiin Märthaan ja Astridiin. Ruotsin prinsessat Märtha ja Astrid olivat prinssi Carlin ja tanskalaissyntyisen prinsessa Ingeborgin kuusihenkisen perheen keskimmäiset lapset sekä Tanskan kuningas Frederik VIII:n ja Ruotsin kuningas Oskar II:n lapsenlapsia. Ruotsin prinsessojen tie johti muihin Euroopan hoveihin prinsessa Astridin avioiduttua ensin Belgian tulevan kuningas Leopold III:n kanssa vuonna 1926, jolloin hänestä tuli ensin Belgian prinsessa sekä Brabantin herttuatar ja sittemmin kuningatar. Astridia (alla olevassa kuvassa vasemmalla) seurasi hänen siskonsa prinsessa Märtha (oikealla), joka vuonna 1929 avioitui Norjan kruununprinssi Olavin kanssa. Koska Belgian kuningatar Astrid ja Norjan kruununprinsessa Märtha olivat siskoksia, tekee se Belgian kuningas Albert II:sta ja Norjan kuningas Harald V:stä serkkuja sekä kuningas Philippestä ja kruununprinssi Haakonista pikkuserkkuja.

 Märtha of Norway 1929.jpg

Serkukset Norjan kuningas Harald V ja Belgian kuningas Albert II vuonna 2003, jolloin kuningas Harald ja kuningatar Sonja tekivät valtiovierailun Belgiaan.

Embed from Getty Images

Norjan ja Belgian kuninkaallisten läheisistä sukulaissiteistä puhuttaessa herää kysymys, miten Luxemburg tähän liittyy? Vastauksen tähän tarjoaa Belgia tutkailemalla kuningas Leopold III:n ja kuningatar Astridin tarinaa tarkemmin. Kuninkaallisten välisiin avioliittoihin usein yhdistyy mielikuva pakottamisesta (useissa tapauksissa toki pitää paikkaansa), mutta kuningas Leopold III:n ja kuningatar Astridin liitto pohjautui puhtaasti rakkauteen. Parin onnellisesta avioliitosta syntyi kolme lasta, joista pojat Baudouin ja Albert seurasivat vuorollaan isäänsä Belgian kuninkaina. Viisihenkisen perheen esikoinen prinsessa Joséphine-Charlotte sen sijaan avioitui vuonna 1953 Luxemburgin perintösuurherttua Jeanin kanssa, josta vuonna 1964 tuli Luxemburgin suurherttua. Näin ollen Luxemburgin edesmennyt suurherttuatar Joséphine-Charlotte oli paitsi Belgian kuningas Philippen täti myös Norjan kuningas Harald V:n serkku, mikä tekee Luxemburgin suurherttua Henristä ja Norjan kruununprinssi Haakonista pikkuserkkuja sekä kuningas Philippestä ja suurherttua Henristä serkkuja.

Embed from Getty Images

Vasemmalta oikealle Belgian kuningas Albert II ja kuningatar Paola kääntyneenä kuningas Albertin siskon Luxemburgin suurherttuatar Joséphine-Charlotten puoleen. Kolmikko, jonka takana muuten istuu Iranin keisarinna Farah Pahlavi, on Albertin ja Joséphine-Charlotten tädin Italian kuningatar Marie-Josén hautajaisissa vuonna 2001.

Embed from Getty Images

Serkukset Belgian kuningas Philippe ja Luxemburgin suurherttua Henri (kuningatar Mathilden ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin välissä) kuvattuna ensimmäistä maailmansotaa muistelevassa tilaisuudessa.

Embed from Getty Images

Vaikka Belgian ja Luxemburgin kuninkaallisilla on verisiteen puolesta melko läheiset suhteet Norjaan, ei Norjan kuninkaallisilla ole Luxemburgiin ja Belgiaan yhtä tiiviitä suhteita kuin muihin Pohjoismaihin ja Kreikkaan. Käytännössä ei niin läheiset suhteet näkyvät esimerkiksi kummien valinnassa. Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde niin ikään valitsivat prinssi Emmanuelin yhdeksi kummiksi kuningasparin pojan pikkuserkun Luxemburgin perintösuurherttua Guillaumen, jota kunnioitettiin myös Emmanuelin nimivalinnassa. Prinssi Emmanuel ei ole ainoa tapaus laatuaan Belgian ja Luxemburgin kuninkaallisten kummivalinnoissa, sillä esimerkiksi kuningas Philippen veljentyttären prinsessa Louisen yhdeksi kummiksi valikoitui Luxemburgin suurherttua Henrin sisko prinsessa Margaretha ja vastaavasti kuningas Philippen sisko prinsessa Astrid sai kunnian toimia suurherttua Henrin siskon arkkiherttuatar Marie-Astridin tyttären arkkiherttuatar Marie Christinen kummina. Sen sijaan Norjan yhteydet Belgiaan ja Luxemburgiin ei enää näy kummien valinnassa puolin ja toisin. Toisaalta Luxemburgin ja Norjan kuninkaalliset vaalivat ruotsalaissyntyisten kruununprinsessa Märthan ja kuningatar Astridin jättämää perinnettä häissä. Sekä kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin että perintösuurherttua Guillaumen ja perintösuurherttuatar Stephanien häissä oli vahva edustus Norjan ja Luxemburgin osalta.

Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja kuvattuna Luxemburgin perintösuurherttua Guillaumen ja perintösuurherttuatar Stephanien häissä vuonna 2012. Kuningasparin lisäksi häihin Norjasta osallistuivat kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit sekä prinsessa Märtha Louise.

Embed from Getty Images

Belgian prinsessa Astrid tyttärensä prinsessa Maria Lauran kanssa Astridin kummitytön ja Maria Lauran pikkuserkun arkkiherttuatar Marie Christinen ja kreivi Rudolphe de Limburg-Stirumin häissä vuonna 2008.

Embed from Getty Images

Kummien ja perhejuhlallisuuksien ohella Belgian ja Luxemburgin kuninkaallisten läheisistä väleistä muistuttaa Luxemburgin kuninkaallisten edustus Belgiassa pidetyissä tilaisuuksissa, joista näkyvin lienee vuosittainen messu Belgian edesmenneiden kuninkaallisten muistoksi. Belgian kuninkaallisten ohella kyseiseen tilaisuuteen osallistuu joka vuosi suurherttua Henrin sisko prinsessa Margaretha puolisonsa prinssi Nikolausin kanssa. Toinen merkittävä tilaisuus on Belgian kuningatar Elisabethin mukaan nimetty musiikkikilpailu, jota prinsessa Margarethalla ja hänen siskolla arkkiherttuatar Marie-Astridilla oli tapana seurata yleisön puolelta edesmenneen kuningatar Fabiolan kanssa. Kuningatar Fabiolan kuoleman jälkeen musiikkikilpailua on nähty seuraavan prinsessa Margarethan ohella Luxemburgin perintösuurherttuatar Stephanie Belgian kuningatar Mathilden kanssa. Yhteisten edustustilaisuuksien lisäksi kuningatar Astridin jättämä perintö näkyy kuningatar Fabiolan testamentissa, sillä edesmenneen kuningattaren koruja on nähty hänen aviomiehensä siskontyttären prinsessa Margarethan käytössä. Yhtä kaikki Belgia ja Luxemburg ovat onnistuneet säilyttämään läheiset välit uusienkin sukupolvien kohdalla.

Belgian edesmennyt kuningatar Fabiola aviomiehensä kuningas Baudouinin siskontyttären Liechtensteinin prinsessa Margarethan kanssa Belgian edesmenneiden kuninkaallisten muistoksi pidetyn messun yhteydessä. Kuningatar Fabiolan on sanottu olleen läheinen prinsessa Margarethalle.

Embed from Getty Images

Vasemmassa reunassa Liechtensteinin prinssi Nikolaus ja prinsessa Margaretha Belgian kuninkaallisten (Margarethan serkkujen) kanssa vuonna 2007, jolloin suurherttua Henri ja suurherttuatar Maria-Teresa tekivät valtiovierailun Belgiaan.

Embed from Getty Images

2 kommenttia artikkelissa “Kuningatar Astridin ja kruununprinsessa Märthan perintö

  1. Paluuviite: Belgian kuningasparin Puolan-valtiovierailun eleganssi | kuninkaalliset ja monarkia

  2. Paluuviite: Norjan kuningas Harald V vallassa 25 vuotta – virkaanastujaiset | kuninkaalliset ja monarkia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s