Kuninkaallisten henkilöhistoria: kuningatar Elisabet II

Kuningatar Elisabet II:n (s. 21.4.1926) ei koskaan pitänyt nousta Britannian valtaistuimelle, mutta toisin kävi. Huolimatta tästä kohtalon oikusta (tai miksi sitä sitten haluaa sanoa) kuningatar Elisabet II on ollut Britannian kuningatar jo 60 vuotta. Tänä aikana hänestä on tullut kunnioitettu ja rakastettu hallitsija.

Kuningatar Elisabet II syntyi Yorkin herttua Albertin (kuningas Yrjö VI) ja Yorkin herttuatar Elizabethin (kuningatar Elisabet) tyttäreksi. Kuten edellä totesin, Elisabet II ei syntynyt kruununperijäksi. Elisabet II oli alunperin Yorkin prinsessa Elizabeth Alexandra Mary. Hänen isoisänsä oli kuningas Yrjö V ja hänen setänsä Walesin prinssi Edward (sittemmin kuningas Edvard VIII). Yorkin prinsessa Elizabeth oli kruununperimysjärjestyksessä kolmantena isänsä ja setänsä jälkeen. 21.8.1930 Elizabeth sai pikkusiskon, prinsessa Margaretin. Prinsessat Elizabeth ja Margaret viettivät huoletonta lapsuutta. Yorkin prinsessa Elizabeth ei osannut aavistaakaan, että hänestä tulisi kuningatar Elisabet II. Margaret ja Elizabeth saivat kotiopetusta, mikä tuohon aikaan oli normaalia kuninkaallisten keskuudessa.

Yorkin herttua Albert, Yorkin herttuatar Elizabeth ja Yorkin prinsessa Elizabeth

Yorkin prinsessa Elizabeth

Yorkin herttuatar Elizabeth, prinsessat Margaret (oikealla) ja prinsessa Elizabeth

Toisen maailmansodan puhjettua Elizabeth otti ensimmäistä kertaa julkisen roolinsa haltuun (tuolloin hän oli 16-vuotias). 1945 Elizabeth suostutteli isänsä antamaan hänelle luvan avustaa henkilökohtaisesti sodankäynnissä. Hänen isänsä suostui pyyntöön, jolloin Elizabeth koulutettiin autonkuljettajaksi. Ensimmäistä kertaa elämässään Elizabeth sai opiskella muiden kanssa. 1947 Elizabeth teki ensimmäisen valtiovierailun vanhempiensa kanssa Etelä-Afrikkaan.

Yorkin herttuatar Elizabeth, prinsessat Elizabeth ja Margaret

Yorkin prinsessa Elizabeth

1934 Elizabeth tapasi ensimmäistä kertaa tulevan aviomiehensä Edinburghin herttua Philipin ja uudestaan he tapasivat 1937. 1939 13-vuotias Yorkin prinsessa Elizabeth tunnusti olevansa rakastunut Edinburghin herttua Philipiin. Elizabeth sai kuitenkin odottaa vielä vuosia, sillä he kihlautuivat 1947 ja menivät naimisiin 20.11.1947. Vaikka heidän avioliittonsa ei ollut järjestetty, se oli silti Elizabethin vanhemmille mieluinen, koska Philip oli syntyään Kreikan prinssi. Elizabeth ja Philip saivat neljä lasta: Walesin prinssi Charles, prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward.

Edinburghin herttua Philip ja prinsessa Elizabeth

Prinsessa Elizabeth

Edinburghin herttua Philip ja prinsessa Elizabeth

Kuningattaren tie aukeni Yorkin prinsessa Elizabethille, kun hänen setänsä kuningas Edvard VIII luopui kruunusta skandaalin saattelemana. Kuningas Edvard VIII:lla oli suhde amerikkalaisen Wallis Simpsonin kanssa, joka oli aateliton ja eronnut nainen. Tämä oli tuolloin suuri skandaali. Kuningas Edvard VIII luopui paljon mieluummin kruunusta veljensä Yorkin herttuan hyväksi kuin luopuisi rakastamastaan naisesta. Yorkin herttua Albert kruunattiin kuninkaaksi 12.5.1937, jolloin hänet tunnettiin kuningas Yrjö VI:na. Kuningas Yrjö VI kuoli 6.2.1952 ollessaan vain 56-vuotias. Prinsessa Elizabeth oli isänsä kuoleman aikaan valtiovierailulla. 2.6.1953 prinsessa Elizabeth kruunattiin kuningattareksi, jolloin hänet tunnettiin kuningatar Elisabet II:na. Kuningatar Elisabet II oli virkaan astuessaan vain 27-vuotias.

Kuningatar Elisabet II on kokenut vuosien varrella kokenut vaikka mitä. Kuningattarena hän on kohdannut muun muassa kylmän sodan, Margaret Tatcherin sekä prinsessa Dianan kuoleman. Margaret Tatcherin kausi ei ollut kuningattarelle helppo. Britanniassa kuninkaallisten tärkein tehtävä on yhdistää kansaa. Kuningatar Elisabet II koki, että Margaret Tatcherin harjoittama politiikka jakaa kansaa kahtia, minkä takia hän ei pitänyt pääministeristä. Margaret Tatcherista tuli Britannian epäsuosituin pääministeri. Kuningatar Elisabet II meni niin pitkälle, että ”hyökkäsi” Tatcheria vastaan joulupuheessaan sanoen mm. näin: ”Meidän on tartuttava sosiaaliseen eriarvoisuuteen…”. Kuningatar ei tietenkään voinut suoraan arvostella politiikkaa, mutta sen hän teki kierrellen ja kaarrellen. Kun julkisuuteen vuoti hallituksen ja kruunun välinen riita, se koitui osittain Margaret Tatcherin uran kohtaloksi. Buckinghamin palatsi oli voittanut tämän erän. Margaret Tatcher oli pieni ongelma prinsessa Dianan kuoleman rinnalla. Walesin prinssi Charlesin ex-vaimo prinsessa Dianan kuolema järkytty odottamattomalla tavalla koko Britanniaa (tai maailmaa). Tuolloin kuningatar Elisabet II otti prinsessa Dianan kuoleman perheen keskeisenä murheena, mutta britit olivat toista mieltä. Kuningatar Elisabet II ei kansan painostuksesta huolimatta suostunut palaamaan Lontooseen. Monarkian kannatus romahti. Kuningatar Elisabet II antoi ajan kulua ennen kuin oli valmis palaamaan Lontooseen ja kohtaamaan kansan. Jälkeenpäin kuningatar Elisabet II:n suosio nousi ja kunnioitus häntä kohtaan kasvoi.

Kuningatar Elisabet II ja Margaret Tatcher

Kensingtonin palatsin edusta prinsessa Dianan hautajaisissa

Kuningatar Elisabet II ja Edinburghin herttua Philip Dianan hautajaisissa

Kuningatar Elisabet II on selättänyt kriisit, mutta on hänen kaudelleen mahtunut iloisempiakin asioita. Prinssi Williamin ja Cambridgen herttuatar Catherinen häät 2011, kuningattaren timanttijuhla 2012 ja Cambridgen prinssi Georgen syntymä 2013 ovat lujittaneet monarkian asemaa ja lisänneet suosiota. Kuningatar Elisabet II on vaikeina aikoina luonut turvallisuuden tunnetta niin Britanniaan kuin koko maailmaan. Silti harva tietää millainen hän on. Hänestä on kirjoitettu paljon kirjoja, tehty dokumentteja ja tehty elokuva, mutta silti kuningatar Elisabet II on suuri arvoitus. Hän ei ole koskaan antanut haastattelua, joten hovin ulkopuolisille jää vain arvailun varaan kuka kuningatar Elisabet II todellisuudessa on. Yksi suurimmista arvoituksista on, mitä kuningatar Elisabet II:n kuuluisassa käsilaukussa on.

Kuningatar Elisabet II vuonna 2012

Kuningatar Elisabet II kädessään tavaramerkikseen muodostunut musta käsilaukku

Kuningatar Elisabet II

Kuningatar Elisabet II ja prinsessa Anne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s